Hipertenzija i nesanica

Nesanica, hipertenzija

Dobili ste dijete i ne možete se pošteno naspavati?

nesanica, hipertenzija

To je posve normalno, no iznenadit ćete se koliko dugo će taj problem potrajati Ovo je prva studija koja nesanica istražila na koji način stres na poslu i loš san pridonose preuranjenoj smrti od kardiovaskularnih nesanica kod zaposlenika s visokim tlakom. Studijom je bilo obuhvaćeno zaposlenika u dobi od 25 do 65 godina.

Život i zdravlje 2.6.2018. - Povišeni krvni tlak

Svi su imali hipertenziju, nesanica se kod njih nisu razvile kardiovaskularne bolesti ni dijabetes. U usporedbi s onima koji nisu obavljali stresan posao i dobro su spavali, kod osoba s oba rizična čimbenika evidentirana je triput veća vjerojatnost od srčane smrti.

nesanica, hipertenzija

Kod osoba opterećenih stresom na poslu zabilježen je 1,6 puta veći rizik od preuranjene smrti, a kod osoba s poremećajem spavanja bio je 1,8 puta veći. Definicija stresa na poslu je zanimljiva: visoko zahtjevan posao i mala kontrola. Drugim riječima, radna mjesta na hipertenzija su velika očekivanja, ali djelatnici nemaju ovlasti za donošenje odluka.

nesanica, hipertenzija

Fizička aktivnost, zdrava prehrana i strategije opuštanja važni su jednako kao i smanjenje visokog tlaka lijekovima ako su oni potrebni', istaknuo je Ladwig.