Problemi s vidom i očima mogu biti znak visokog krvnog tlaka

Retinopatija, hipertenzija, Retinopatija za hipertenziju

Sadržaj

Visoki krvni tlak obično prolazi bez očitih simptoma tako da veliki broj ljudi ni ne zna da retinopatija ima, dok on na duge retinopatija može dovesti do problema s očima i vidom. Hipertenzija je bolest od koje obolijeva sve više ljudi, ali većina njih ni ne zna da imaju ovu bolest.

retinopatija, hipertenzija

Kada je tlak visok duže vrijeme, može da pokrene neke simptome. Jedan od ozbiljnijih je hipertenzivna retinopatija koja dovodi do problema sa vidom.

retinopatija, hipertenzija

Kada je tlak visok, krvne žile u očima se stanjuju, smanjuju se i ograničavaju protok krvi kroz mrežnicu. Vremenom, dolazi do oštećenja krvnih žila u mrežnici, ograničenja funkcija mrežnice i povećanja pritiska na očni živac koji vodi do hipertenzivne retinopatije.

Stanje se obično ne uočava dok stanje ne uznapreduje, a kada se dogodi, smanjuje vid, oči otiču, krvne žile su oštećene, a dupli vid se javlja hipertenzija glavobolju. Stručnjaci poručuju da odmah potražite liječničku pomoć ako vam je tlak visok i primijetite iznenadne promjene u vidu.

retinopatija, hipertenzija

Spuštanjem krvnog tlaka smanjujete rizik od hipertenzije. Kada je krvni tlak visok, to stanje je poznato kao maligna hipertenzija ili hipertenzivna kriza. Maligna hipertenzija je medicinsko stanje koje zahtjeva medicinsku pomoć jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što retinopatija moždani i srčani udar.

retinopatija, hipertenzija

Maligna hipertenzija se javlja kada se krvni tlak naglo poveća i obično je rezultat toga što se krvni tlak ne kontrolira na vrijeme. Maligna hipertenzija praćena je simptomima kao što su krvarenje iz nosa, ozbiljne glavobolje i bol u grudima.

retinopatija, hipertenzija