Hipertenzija, arterijska

Hipertenzija rječniku, Hipertenzija

Renovaskularna hipertenzija: Oblik arterijske hipertenzije koji nastaje zbog stenoze renalne arterije ili njenih segmenata.

hipertenzija rječniku

Uzrok stenoze je najčešće atero skleroza ili fibromuskularna displazija. Patogenetski, ishemija bubrežnog parenhima izaziva povećanu sintezu renina u juksta glomerul arnom aparatu.

hipertenzija rječniku

Renin je enzim koji pretvara angiotenzin I u angiotenzin II, koji je jak vazokonstriktor krvnih žila. Vazokonstrikcija krvnih žila povećava krvni tlak i nastaje hipertenzija.

hipertenzija rječniku

Angiotenzin, po svom poznatom fiziološkom mehanizmu djeluje tako da povećava lučenje aldosterona. Aldosteron djeluje hipertenzija rječniku distalne tubule povećavajući reapsorpciju Na, a time i vode, što je dodatni uzrok arterijske hipertenzije.

Tweet Što je hipertenzija? Utvrđeno je da razina arterijskog tlaka usko korelira s učestalošću niza kardiovaskularnih bolesti, posebice zatajivanja srca, bubrežne insuficijencije, disecirajuće aneurizme aorte, subarahnoidalnog krvarenja, infarkta miokarda i moždane kapi.

Renalnom angiografijom se pokaže mjesto, oblik te stupanj stenoze. Liječi se medikamentno - ACE inhibitori, te perkutanom angioplastikom renalnih arterija.

Jan Dobro je kada osoba ima tegobe, jer to će je natjerati da ode ljekaru.

U žilu se uvede balon, dilatira suženo mjesto, a potom se ugradi potpornica. Stanice RES-a se nalaze posvuda u tijelu. Ima ih u slezeni, jetri, koštanoj srži, limfnim čvorovima i u svim drugim limfnim organima krajnici, timus Stanice RES-a mogu se na neki podražaj odvojiti od ostalih stanica i postati pokretne, te imaju sposobnost fagocitoze.

Kako se mjeri krvni tlak?

RES sudjeluje u mijeni željeza, u stvaranja žučnih boja i u stvaranju protutijela.