Multifaktorno nasljeđivanje

Hipertenzija nasljeđuje, Specijalistička ordinacija obiteljske medicine dr. Josipa Rodić - Naslovnica

Sadržaj

  Ostale bolesti Primarni visoki tlak esencijalna hipertenzija Postoje dva oblika visokoga tlaka - primarni i sekundarni.

  kako dignuti niski tlak

  Primarni je češći. Primarni visoki tlak razlikuje se od sekundarnoga po tome što nema jasnog uzroka. U velike većine osoba koje imaju visoki krvni tlak teško je utvrditi što to točno podiže njihov tlak.

  hipertenzija aplikacija veroshpirona

  Znanstvenici proučavaju mogućnost da važnu ulogu u nastanku te bolesti igraju geni. Premda ima primjera u kojima poremećaji pojedinih gena utječu na metabolizam natrija što uzrokuje visoki tlak, istraživanja pokazuju da je visoki tlak uvelike složena bolest koja ne slijedi klasična pravila nasljeđivanja.

  regulisanje krvnog pritiska prirodnim putem

  Umjesto da se razvije iz jednoga oštećenoga gena, čini se da je to mnogostruk poremećaj koji uključuje interakciju između nekoliko gena. Nadalje, čimbenici kao što su visina, uporaba natrija i tjelesna aktivnost također međusobno djeluju s genskim čimbenicima.

  sezonski hipertenzija

  Zbog toga je dvojbeno hoće li znanstvenici uspjeti povezati specifičan genski poremećaj sa svim slučajevima primarne hipertenzije. Vjerojatnije je da je primarni visoki tlak rezultat kombinacije čimbenika povezanih s: pokretima krvnih žila skupljanje i širenjepovišenom količinom tekućine u krvi, funkcioniranjem senzora krvnoga protoka baroreceptoriproizvodnjom kemijskih tvari koje cholecystectomy hipertenzije na funkciju krvnih hipertenzija nasljeđuje, lučenjem hormona, količinom krvi koju srce pumpa, kontrolom živaca srčano-krvnožilnoga sustava.

  Čimbenici rizika Određene genske osobine i životne navike igraju bitnu ulogu u hipertenzija nasljeđuje primamoga visokoga tlaka.

  što znači rizik od hipertenzije u

  Općenito, što je prisutno više čimbenika rizika, to su veći izgledi da ćete jednom dobiti visoki tlak. Većinu čimbenika rizika možemo kontrolirati, no neke od njih ne možemo.

  hrvatsko drustvo za hipertenziju